Francúzsko: Našla sa ukradnutá Rodinova busta od Camille Claudelovej

24.06.2012 Celý región

Lyon 24. júna (TASR) - Bronzová busta umelca Augusta Rodina od sochárky Camille Claudelovej sa našla v obchode so starožitnosťami neďaleko francúzskeho mesta Lyon, 13 rokov po jej krádeži. Nález viedol k zatknutiu dvoch mužov, oznámila dnes polícia.

Osemkilogramová busta, ktorá má hodnotu približne milión eur, sa našla v sobotu počas policajného vyšetrovania série lúpeží v tomto regióne.

Vzťah medzi oboma francúzskymi sochármi, Rodinom a Claudelovou, sa pokladá za jeden z umelecky najplodnejších a najvášnivejších ľúbostných vzťahov z prelomu 19. a 20. storočia.

Rodin a Claudelová vytvorili množstvo sôch jeden druhého.

Obchodníka so starožitnosťami videli, ako do svojej dodávky nakladá podozrivý predmet, a zatkli ho 19. júna v meste Montbrisson, 60 kilometrov od Lyonu.

Ukázalo sa, že predmet je Rodinova busta, ktorú ukradli v roku 1999 v múzeu mestečka Guéret, neďaleko mesta Clermont Ferrand v strednej časti Francúzska.

Prokuratúra v Lyone začala vyšetrovanie, ktoré má zistiť, ako sa muži dostali k tomuto majstrovskému umeleckému dielu. Polícia neposkytla žiadne podrobnosti o druhom podozrivom, ktorého zatkla.

Zdroj: Reuters
 

Vyberte región